Byggprocessen
Bygg-processen
Idé
Allt startar med att ni har en idé. Kanske ni är på väg att bygga ett nytt hus eller bygga om det hus ni redan bor i, eller så behöver ni bygga till. Kanske har ni redan allt helt klart för er hur ni vill att det ska se ut eller så vill ni bli inspirerade.
Hur kan jag hjälpa till?
- Kontrollera med kommunen ni bor i om idén är genomförbar.
- Planritningar
- Volymstudier
- Enkla eller avancerade 3D-modeller
Bygglov
När idén har satt sig kommer man till nästa steg i processen, nämligen att söka bygglov. För att kunna söka bygglov behöver man lämna in, förutom själva ansökan, även plan-, fasad-, och sektionsritningar, situationsplan, nybyggnadskarta, energiberäkning och brandskyddsdokumentation. I samband med bygglovsansökan är man också skyldig att anmäla en kontrollansvarig person.
Från att bygglovsansökan anses vara komplett har kommunen som mest 10 veckor på sig att ge besked om godkännande eller ej, men oftast går det fortare än så.
Hur kan jag hjälpa till?
- Upprättande av samtliga bygglovsritningar (kompetens av ritprogram såsom AutoCad och Revit).
- Kontakter med specialistkonsulter som utför energiberäkningar och brandskyddsdokumentationer.
- Certifierad kontrollansvarig.
Startbesked
När man har fått ett godkänt bygglov från kommunen så måste man även få ett startbesked innan man får lov att påbörja byggnationen. Vad krävs då för att få ett startbesked? Man måste ta fram så kallade bygghandlingar d.v.s. handlingar, som på ett detaljerat vis, visar hur man har för avsikt att bygga det man har fått bygglov på. Det brukar normalt innefatta måttsatta planritningar, detaljerade fasadritningar, sektionsritningar, konstruktionsritningar, VA– och värmeritningar, ventilationsritningar och ibland geoteknisk undersökning. Den kontrollansvarige behöver även upprätta en kontrollplan. När alla handlingar är klara bokar man ett tekniskt samråd med kommunen där byggherre, kontrollansvarig och kommunens byggnadsinspektör medverkar. Om allting är i ordning erhåller man ett startbesked. Denna process brukar sällan ta mer än några dagar.
Hur kan jag hjälpa till?
- Upprättande av bygghandlingar avseende planer, fasader och sektioner.
- Mycket bra kontakter med projektörer för VA, värme, ventilation och konstruktion.
- Certifierad kontrollansvarig
Byggproduktionen
När all formalia nu är avklarad för att få lov att starta produktionen, så kommer det roliga i processen. Att se att det faktiskt händer något på plats. Här kan man som byggherre välja hur man vill handla upp sitt projekt. Det enklaste om man inte är van vid byggprocesser och som normalt rekommenderas är att handla projektet som en totalentreprenad. Det innebär att man har kontrakt med en entreprenör som i sin tur handlar in alla nödvändiga underentreprenader. Vidare innebär det att Totalentreprenören ansvarar för att ta fram nödvändiga bygghandlingar som krävs för byggnationen och för startbesked. Men det finns många andra sätt att handla upp en entreprenad på. Om man till exempel själv vill handla en rörläggare eller om man vill bygga en del på egen hand
Under projektets gång är det också obligatoriskt att byggnadsinspektören från kommunen ska göra arbetsplatsbesök. Normalt sker det 1 eller 2 gånger under byggtiden och byggherre tillsammans med kontrollansvarig förväntas medverka. Syftet är att kontrollera att arbetet utförs enligt gällande kontrollplan och enligt gällande byggregler.
Hur kan jag hjälpa till?
- Bollplank: Lång erfarenhet av upphandlingar gällande alla discipliner såsom bygg, vs, vent, el m.m).
- Kontraktsgenomgång.
- Kontrollant och bollplank under byggtiden.
Slutbesked
När ert projekt till slut är färdigställt krävs det att man har ett slutsamråd med kommunen. Det innebär att byggnadsinspektören, byggherren och den kontrollansvarige träffas på plats och tittar på det färdigställda projektet. Normalt går man igenom att bygglovet är följt och att kontrollpunkter i kontrollplanen är uppfyllda. Om allt är i sin ordning erhåller man ett slutbesked vilket innebär att man får lov att ta sitt nya hus i bruk.
Det finns inga krav på att man gör en besiktning av sitt projekt men om man har köpt in entreprenadarbetena från en, eller flera, entreprenörer så rekommenderar jag att man besiktigar ändå. Det innebär att man får ett avslut på entreprenaden gentemot entreprenören och återstående fel avhjälpta. Det innebär också att garantitiden börjar gälla.
Hur kan jag hjälpa till?
- Mycket bra kontakter med certifierade besiktningsmän i alla discipliner.
- Kontrollansvarig